Review from Wings of Death

Posted by Nick Skog on Wednesday, January 9, 2019 Under: Dutch
From: Wings of Death
Published: January 8, 2019

Norilsk is de meest noordelijke stad in Siberiƫ, en ligt daarmee in een van de koudste gebieden ter wereld. Norilsk is ook een Canadese metalband, waarover ik eerder al lovende woorden schreef. Hun donkere vorm van extreme metal, met invloeden van vooral doom en atmosferische black, wist me op voorgaande releases prima te boeien. Weepers of the Land is het laatst verschenen wapenfeit.

Meteen met opener No Sacred Ground horen we de muzikale invalshoeken van Norilsk in optima forma voorbij komen. Getooid met logge, vervormde riffs krijgen we in een enigszins opgevoerd tempo enorm donkere metal voorgeschoteld. Waarbij de krijsende zang niet anders kan dan aan black metal doen denken, zo'n beetje van die folk-achtige soort die aan Bathory doet denken. Echter na drie minuten slaat de sfeer om, en de muziek ook. Dan doen lome doomriffs hun intrede, en gaat het tempo omlaag, net als de toon van de zang. Deze verrassende en fraaie break is representatief voor hetgeen Norilsk te bieden heeft.

Dat dit Canadese duo het doom-hart op de juiste plaats heeft mag blijken uit Toute la Noirceur du Monde, dat zich laat vertalen als 'alle duisternis van de wereld'. Het is de thematiek die door Norilsk gebezigd wordt, geheel in de sfeer van de bandnaam: koud en donker is wat je daarbij verwacht. Deze track doet de verwachtingen of gevoelens die je daar bij zou kunnen hebben volledig eer aan.

Met de enorme sfeervolle, opnieuw zeer donkere, en afwisselende afsluiter en titelnummer Weepers of the Land als passend slotakkoord weet Norilsk mij steeds meer te overtuigen. Op voorganger Le Passage Des Glaciers was ik nog niet onder de indruk van elke track van het album, maar hier is het gewoon vier (of inclusief bonustrack Tomber 7 Fois vijf) keer raak. Vooral de treurige bombast en desolate sfeerzetting hiervan weet bij mij de juiste snaar te raken. Met hun eigen kijk, en de nadruk steeds meer, op doom metal heeft Norilsk me nu definitief te pakken!

Reviewed by: Chris van der Aa

In : Dutch 


Tags: norilsk  weepers of the land  blackened doom metal  death doom metal 


 Released: October 12, 2018
400 Copies
Genre: Blackened Doom/Death Metal

ORDER CD
STREAM / DOWNLOAD