Review from ZWareMetalen

Posted by Nick Skog on Tuesday, January 1, 2019 Under: Dutch
From: ZWareMetalen
Published: December 30, 2018

Bij een naam als Omgeving denken velen onder ons wellicht dat het hier om een soort van ambientproject zal gaan. Niets van dat. Omgeving is een Nederlands project dat – ik neem het even over uit de promo – ‘crosses the boundaries of black metal, space rock, ambient, and doom’. Spek voor de bek van mezelf. De man achter dit project is Franck Johanson (Distillator), die normaal thrash uitbraakt. Als dat maar goed afloopt, denk je dan.

In het geval van Omgeving loopt het zeker goed af. Het is geen zoveelste – ik doe maar wat met mijn vrije tijd, vooral het kopiëren van bestaande dingen op mijn eigen maniertje – project, deze man steekt zijn nek uit met nummers die allen een vrij uitgesproken karakter hebben. De variatie is relatief hoog, toch voor een zo goed als integraal instrumentaal geheel dat op sfeer drijft en vooral doomblack geaard is.
De basgitaar is duidelijk aanwezig, je hoort een voorliefde voor het instrument. Door de vele diepe klanken klinkt de omgevingssound vooral troebel, mistig en kosmisch/spacey, zodat de dreunende doom(jazz) uiteindelijk de bovenhand krijgt. De schurende gitaren verraden een depriblack (Lifelover en fluctuerende Xasthurtonen) en progressieve Noorse black metal affiniteit (genre Ulver dan toch). De rituele en ceremoniële cadansen doen denken aan industriële geluidsartiesten. Alles samengevat krijg je een Wijde Wijdte, die zowel diep als breed gaat. Past mooi in de rij Hypnotic Dirge releases, naast bijvoorbeeld een Netra.

Rating: 79/100
Reviewed by: Bart Al Foet

In : Dutch 

 Released: December 6, 2018
300 Copies
Genre: Blackened Metal / Space Rock

ORDER CD
STREAM / DOWNLOAD